duminică, 4 decembrie 2011

Definirea şi necesitatea evaluării. Clasificarea evaluărilor


Definirea evaluării
Evaluarea este procesul de stabilire a valorii unei întreprinderi, a unei părţi dintr-o întreprindere, a unui activ. Valoarea poate fi definită ca reprezentând expresia bănească a unui activ (real, financiar), a unei întreprinderi. Obiectivul oricărei evaluări de întreprindere îl reprezintă exprimarea unei opinii clare, neambigue, în privinţa valorii acesteia sau, a unei părţi din aceasta, pe baza unor proceduri considerate relevante de către un evaluator.

Clasificarea evaluărilor:
Din punctul al obiectului evaluării, evaluările se clasifică în mai multe categorii:
-          evaluări de proprietăţi imobiliare (clădiri, terenuri);
-          evaluări de maşini şi echipamente;
-          evaluări de active intangibile;
-          evaluări de active circulante;
-          evaluări de active financiare;
-          evaluări de întreprinderi şi părţi din întreprinderi.

Valoarea întreprinderii → Averea proprietarilor
Prin procesul de evaluare a întreprinderii se urmăreşte stabilirea valorii averii proprietarilor (acţionari, asociaţi) acesteia. Averea proprietarilor este reprezentată de valoarea capitalului investit de aceştia şi, mai concret, de valoarea capitalului propriu. Prin urmare, prin procesul de evaluare a întreprinderii se urmăreşte stabilirea valorii capitalului propriu al întreprinderii.

Trebuie reţinute două aspecte:

1. Evaluările de întreprinderi sunt cele mai complexe tipuri de evaluări. Şi aceasta ca urmare a faptului că stabilirea valorii unei întreprinderi poate necesita determinarea valorii tuturor activelor din patrimoniul acesteia (maşini şi echipamente, proprietăţi imobiliare, active intangibile, active financiare, active circulante), precum şi a valorii obligaţiilor. În cazul abordării bazate pe active(una din abordările utilizate în vederea evaluării) valoarea capitalului propriu al întreprinderii se calculează ca o diferenţă între valoarea activului total şi, cea a obligaţiilor totale ale întreprinderii, așa cum sunt cuantificate acestea la momentul evaluării.

Capitalul propriu = Activ total – Obligaţii totale

2. Cunoaşterea valorii acţiunii comune a unei întreprinderi permite determinarea valorii întregii întreprinderi. În general, în procesul de evaluare a întreprinderii, se urmărește stabilirea valorii acțiunilor comune emise de aceasta. Valoarea capitalului propriu al întreprinderii se calculează prin înmulţirea numărului de acţiuni cu o valoare reală a acţiunii, aşa cum este percepută ea, de diferiţi investitori sau evaluatori, la momentul la care se realizează evaluarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu