Un mediu SGBD este un sistem informatic care foloseşte baze de date. În structura unui astfel de sistem în se pot delimita cinci componente principale: hardware, software, date, proceduri şi persoane.
1. Hardware.
Reprezintă suportul fizic pentru SGBD şi poate fi format de un singur calculator personal, un calculator mainframe, sau chiar o reţea de calculatoare. Elementele specifice de hardware depind de cerinţele organizaţiei şi de SGBD utilizat. Fiecare SGBD impune cerinţe minimale pentru echipamentele fizice necesare funcţionării optime.
2. Software.
Componenta software include programele ce formează SGBD, programele de aplicaţie, sistemul de operare local şi atunci când este cazul software de reţea. Programele de aplicaţie se realizează folosind limbaje de programare de generaţia treia sau chiar a patra, ele nu fac parte din SGBD, dar accesează baza de date prin intermediul SGBD. Programele de aplicaţie nu au rolul de a gestiona datele ci doar de a prezenta informaţia în termeni specifici aplicaţiei prin intermediul unei interfeţe.
3. Date.
Reprezintă cea mai importantă componentă a unui mediu SGBD şi include atât meta-datele cât şi datele propriu-zise.
4. Proceduri.
Procedurile includ regulile care guvernează proiectarea şi utilizarea bazei de date. Activitatea utilizatorilor sistemului şi a personalul care administrează baza de date se desfăşoară conform unor proceduri documentate privind modul de folosire şi funcţionare a sistemului. Aceste instrucţiuni se referă la deschiderea şi închiderea unei sesiuni de lucru, utilizarea unor facilităţi SGBD şi a programelor de aplicaţie, activarea şi dezactivarea SGBD, arhivarea datelor, utilizarea copiilor de siguranţă, tratarea defecţiunilor hardware, respectiv software, refacerea bazei de date în caz de incident, modificarea şi reorganizarea bazei de date.
5. Persoane.
În mediul SGBD se identifică patru tipuri distincte de persoane implicate: administratorii, proiectanţii, programatorii de aplicaţie şi utilizatorii finali.
- Baza de date reprezintă o resursă în cadrul organizaţiei care este gestionată de doi administratori: administratorul de date şi de administratorul bazei de date. Administratorul de date (Data Administrator) gestionează resursele de date, fiind responsabil de proiectarea conceptuală şi logică a bazei de date, de planificarea bazei de date, de realizarea şi întreţinerea standardelor, a politicilor şi a procedurilor bazei de date. Este persoana sau grupul de persoane responsabil de dezvoltarea bazei de date în direcţia susţinerii obiectivelor generale ale organizaţiei, fiind un foarte bun cunoscător al organizaţiei. El determină cerinţele organizaţiei privind datele, răspunde de proiectarea conceptuală şi logică a bazei de date, dezvoltă modelul general de date conform cu progresul din domeniul tehnologiei informaţiei şi al afacerilor, creează standarde de colectarea datelor, stabileşte necesităţile şi protecţia privind accesul la date, gestionează dicţionarul de date şi răspunde de asigurarea unei documentaţii complete care va include modelul de date, standardele, politicile, procedurile, utilizarea dicţionarului de date şi controlul asupra utilizatorilor finali. Administratorul bazei de date (Database Administrator) este persoana sau grupul de persoane responsabil de proiectarea, implementarea şi realizarea fizică a bazei de date, de securitatea şi controlul integrităţii, de întreţinerea întregului sistem. El monitorizează performanţele sistemului şi reorganizarea baze de date, atunci când este cazul, defineşte constrângerile de securitate şi integritate, răspunde de selectarea SGBD şi de implementarea proiectului de bază de date, de instruirea utilizatorilor şi de realizarea copiilor de siguranţă. Este persoana care trebuie sa cunoască foarte bine SGBD folosit precum şi mediul sistemelor de operare.
- Proiectanţii bazei de date sunt persoanele implicate în proiectarea logică şi cea fizică a bazei de date. Proiectarea conceptuală şi logică presupune identificarea entităţilor, a relaţiilor dintre entităţi, a constrângerilor asupra datelor ce vor fi stocate în baza de date. Proiectantul de bază de date conceptuale şi logice trebuie sa cunoască amănunţit şi complet toate datele din cadrul organizaţiei, precum şi a regulilor interne şi externe conform cărora funcţionează organizaţia. Aceste reguli descriu principalele caracteristici ale datelor aşa cum sunt ele în cadrul organizaţiei respective. În etapa de proiectare a bazei de date proiectantul va implica toţi presupuşii utilizatori. Proiectarea conceptuală este independentă de detaliile privind implementarea, iar proiectarea logică este presupune utilizarea unui model de date. Proiectantul de hibază de date fizice preia modelul logic de date şi îl implementează folosind un anumit SGBD, el alege strategia de stocare adecvată ţinând cont de modul de utilizare.
- Programatorii de aplicaţie realizează şi implementează programele de aplicaţie care conferă funcţionalitatea cerută de utilizatorii finali. Programele de aplicaţie se realizează în conformitate cu documentaţia elaborată în etapa de proiectare. Fiecare program de aplicaţie este realizat fie cu ajutorul unu limbaj extern sau cu unul propriu SGBD şi efectuează o anumită operaţie asupra bazei de date: extragere, inserare, reactualizare şi ştergere de date.
- Utilizatorii finali reprezintă clienţii bazei de date şi pot fi grupaţi în două categorii: utilizatori simpli şi utilizatori specialişti. Utilizatorii simpli nu percep baza de date şi nici SGBD ci doar accesează baza de date prin intermediul programelor de aplicaţie. Utilizatorii specialişti cunosc structura bazei de date şi facilităţile oferite de SGBD. Ei sunt capabil să efectueze instantaneu interogări ale bazei de date, pentru aceasta folosind fie un limbaj extern, fie unul intern al SGBD pentru a efectua anumite operaţii asupra bazei de date, fiind capabili să realizeze chiar propriile programe de aplicaţie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu